temadagar.se logotype

Fettisdagen

Fettisdagen, även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen. Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan, fastan pågår sedan de 40 dagarna innan påsk. Fettisdagen blir då i sin tur efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.

Semla, fettisdagen

Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

Semlan har sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle men ett v de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk. Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.

Fettisdagen inleder fastan och däremed nedräkningen till påsk. Läs mer om påsken och påsktraditioner och få tips och idéer inför påskfirandet – fira påsken lite extra i år!

När är Fettisdagen 2021?

Fettisdagen infaller tisdagen efter fastlagssöndagen.

Hur många dagar är det kvar till Fettisdagen?

Det är 19 dagar kvar till Fettisdagen.


Köp kalender med temadagar - För dig som vill kunna få alla våra temadagar direkt i din telefon eller dator.

Andra temadagar samma dag:

Internationella pannkaksdagen

Taggar:

fastlagstisdagen
Fettisdagen
hetvägg
semlans dag
semledagen
semmeldagen